top of page

De Keizer

Er kan er maar één de grootste zijn. In Nederland is de Grote Keizerlibel (hoe logisch?) de kampioen qua omvang onder de libellenfamilie van Glazenmakers. Er is nog een libel die groter is, maar die is erg zeldzaam (Gewone Bronlibel). De Grote Keizerlibel is echter vrij algemeen.

Van de week had ik in het plaatselijke bos een tijdje staan kijken hoe een grote keizer heen en weer patrouilleerde over het bospad. Erg schuw was ie niet want hij zoefde gewoon constant langs me heen, alsof ie z'n onverschrokkenheid wel even wilde demonstreren. Het lijkt wel of ze onvermoeibaar zijn en de accu oneindig is opgeladen. Het vastleggen van deze imposante jongen is (voor mij) onder dit soort omstandigheden erg moeilijk.

Gisteren kreeg ik een haalbare kans. Ik had voor de verandering maar weer eens vroeg de wekker gezet om in een plassengebiedje rond te struinen. Een tijdje terug had ik al het voorrecht gehad de zuidelijke neef van de keizer hier te ontmoeten. Dat was erg plezant. Nu ontwaarde ik na een tijdje struinen de grote. Voorzichtig benaderde ik de libel en zag dat er niet heel veel dauwvorming op de vleugels was. Het was ook niet heel erg koud. Ik had eigenlijk niet veel hoop dat de libel lang zou blijven zitten omdat dit soort krachtige vliegers vaak snel opgewarmd zijn en dan snel het hazenpad kiezen. Niets was minder waar. Dit exemplaar was echter erg in vakantiestemming en had geen zin om snel er vandoor te gaan. Erg leuk voor koekie :-). Ik heb me erg ermee kunnen amuseren en de libel van alle kanten kunnen bewonderen.

Een "en profilleke":

Grote Keizerlibel - Anax imperator

In vol ornaat:

En tenslotte wat dichterbij voor een goede blik op de "motor":

Op het eind was het toch weer onverwacht tijd om snel m'n boeltje te pakken om nog tijdig op het werk te verschijnen. Time flies when you're havin' fun.

Groet, Sjors

Recente Blogs
Zoek op onderwerp
Follow Us
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic
bottom of page