Spaß Teil 2
Omdat vorig jaar zo goed bevallen was, heb ik ook dit jaar weer een tweetal dagen in de Eifel doorgebracht om het vliegende grut op de gevoelige plaat vast te leggen. Afgelopen week werden de accu's opgeladen, de kofferbak volgestouwd en de wekker gezet. En die wekker die ging tamelijk vroeg. Om 4 uur om precies te zijn. Oef! Het plan was om op de heenweg een stop te maken rond Aken om daar nog wat leuke soorten te spotten. Ik had m'n zinnen o.a. gezet op de Zilveren Maan want die vliegt in dat gebiedje.
De dag van te voren had het flink gestormd en geonweerd en bij aankomst was het nog aardig bewolkt. In eerste instantie viel er bar weinig te ontdekken. Nadat ik een hele tijd had rondgebanjerd ontdekte ik een Plasrombout die een Margriet als hangplek had uitgekozen. Wat anders dan waarvoor ik eigenlijk kwam, maar voor zo'n verrassing ben ik wel te porren. En hij leek me nog wel zo leuk aan te staren :-).
Plasrombout - Gomphus pulchellus
Daarna zag ik lange tijd niks waarvoor ik de camera uit de tas wilde halen. Wel viel m'n blik op zo'n Naturschutzgebiet-bord. Ik weet nog dat ik dat als kind zo'n indrukwekkende dingen vond. Zo'n grote omgekeerde driehoek met een indrukwekkende zeearend erop en tekst in een vreemde taal. Tolle Sache.
Toen ik een hele poos weer gelopen had en het zonnetje zich een beetje lafjes liet zien, zag ik tussen het gras toch nog wat klein grut hangen. Het bleek Rode Vuurvlinder en een blauwtjessoort, waarschijnlijk Dwergblauwtje. Beide nieuwe soorten voor mij. De Rode Vuurvlinders waren al flink op aan het warmen, dus die kon ik enkel met half geopende vleugels vastleggen. De blauwtjes waren nog meer in dromenland dus die waren wat eenvoudiger te raken.
Rode Vuurvlinder - Lycaena hippothoe
Dwergblauwtje - Cupido minimus
Na deze soorten vond ik het langzamerhand goed geweest ter plekke. Op weg naar de uitgang trof ik, zou bijna zeggen uiteraard, twee al lekker fladderende Zilveren Manen. Ik heb er een paar minuten achteraan gehuppeld maar besefte al gauw dat dit niet de weg was. Ik kon ze wel raken maar niet zoals ik dat graag wilde. Verder vloog er nog Tweekleurig hooibeestje maar die was ook niet naar mijn zin te verschalken.
Na een beetje ontbijt weg te hebben gewerkt vervolgde ik m'n weg richting Blankenheim. De (ijdele) hoop was gevestigd op Purperstreepparelmoervlinder. Op locatie bleek deze nog niet thuis te zijn. Ik was gewoon nog te vroeg in het seizoen. Het enige wat ik aantrof waren een aantal fouragerende tuinsoorten zoals Dagpauwoog, Kleine Vos en Distelvlinder. De laatste kon ik na veel pogingen in tegenlicht redelijk vastleggen.
Distelvlinder - Vanessa cardui
Omdat het midden op de dag was verwachtte ik weinig van een volgende locatie. Behalve een fladderend Groot geaderd witje was er weinig loos. Ik heb me maar daarom even bezig gehouden met de plaatselijke flora.
Wilde Akelei - Aquilegia vulgaris
Aangebrande Orchis - Neotinea ustulata
Van een collega vlinderliefhebber had ik een tip gekregen van een gebiedje in de buurt waar wel het een en ander te vinden moest zijn. Ik besloot in de avond m'n geluk daar maar eens te gaan beproeven. Gelukkig stelde deze locatie niet teleur en heb ik de kleine kater van het beperkte aantal vinders toch kunnen wegwerken. De ochtend erna ben ik ook nog terug gegaan. Het was behoorlijk bewolkt en niet al te warm. Voordeel is dan dat de vlinders redelijk lang in rust blijven. Daar staat tegenover dat het licht een beetje saai/vlak is en dat de foto's een daardoor wellicht wat "herfstachtig" overkomen. Ach je kunt niet alles hebben. Er zaten een aantal voor mij nieuwe soorten bij dus waar zeuren we over?
Bont Dikkopje - Carterocephalus palaemon
Voorjaarserebia - Erebia medusa
Moerasparelmoervlinder - Euphydryas aurinia
Ringoogparelmoervlinder - Boloria eunomia
Al met al was het toch weer een zinvol tripje en de les voor de volgende keer is gewoon om iets later in het seizoen te gaan. Al doende leert men, zullen we maar zeggen :-)
Groeten, Sjors