top of page

Rombout en Korenbout

Is dit de titel van een nieuw kinderboek? Ik zie het al zo voor me. Nu in de boekhandel; de nieuwe knotsgekke avonturen van Rombout en Korenbout :-). Helaas, ik moet de lezer teleurstellen....

Om op de hoogte te blijven wat er zoal in het land wordt gespot aan vlinders en libellekes houd ik vanaf het begin van het macroseizoen de site waarnemingen.nl in de smiezen. Handig van deze site is dat de waarnemingen erg nauwkeurig worden gelokaliseerd met GPS-coordinaten. Omdat ik niet echt een fanatieke soortenjager ben en interessante soorten soms aan het andere eind van NL zitten, gebruik ik de site meestal als inspiratie en om "plaatjes te kijken".

Nu waren afgelopen week echter op een aantal plaatsen wat waarnemingen van de Beekrombout gemeld in den lande. Omdat een van de locaties maar een half uurtje rijden van huis was en de Beekrombout als "zeldzaam" wordt aangemerkt, besloot ik afgelopen weekend toch maar weer het wekkertje vroeg te laten afgaan. Dat wekkertje gaat meestal niet daadwerkelijk af, want mijn biologische klok wekt me op zo'n vroege-sessie-dag eigenlijk altijd van te voren. Ook prettig voor vrouwlief :-).

Ter plaatse gingen de laarzen aan en kon het speurwerk beginnen. Als opwarmertje bleek dat in het gras langs het kanaal behoorlijk veel Haften hingen. Deze Haften (eendagsvliegen) zien er best geinig uit. De uitdaging is om hun erg lange staartdraden ook in zijn geheel op de sensor te krijgen.

Nadat de Haftenuitdaging was afgevinkt ging ik op zoek naar de Beekrombouten. Die waren redelijk makkelijk gevonden. Er hingen best wat geel-zwarte rakkers op me te wachten. De tekening van de libel is vrij uitgesproken met scherp afgetekende kleurvlakken. De ogen van deze libel staan iets uit elkaar en aan het einde van het achterlijf heeft (met name het mannetje) een knotsvormige verbreding. Een interessant onderwerp dus. Ik had nog geen fatsoenlijke foto's van een libel uit de familie van Rombouten dus maar eens even goed mijn best gedaan. Jammer genoeg heb ik geen foto's kunnen maken van exemplaren met open vleugels maar met onderstaande resultaten was ik ook best tevreden.

Beekrombout - Gomphus vulgatissimus

Tijdens het zoeken naar de Rombouten trof ik ook nog een bonussoort aan. Deze was ook op waarneming.nl gemeld maar als je ze dan live ontmoet is dat toch ook weer erg leuk. (Ik moet maar eens op zoek naar een goede volksdans-club om m'n vreugdedansjes wat te perfectioneren). Anyway, de Bruine Korenbout had ik ook nog niet in de collectie dus ook voor deze jongen heb ik wat clicks op te camerateller aangebracht.

Bruine Korenbout - Libellula fulva

Het was wederom een succesvol ochtendje voor ondergetekende. Hiep, hiep.

Groet,

Sjors

PS: Het kanaal waar ik de ochtend heb doorgebracht werd ten tijde van WO II gebruikt als antitank-gracht. Deze verdedigingslinie was destijds verder uitgerust met loopgraven, prikkeldraad en kazematten. Op de plek waar ik was, stonden de kazematten nog steeds. Op een van de kazematten las ik dat ze nu in gebruik zijn als vleermuizenverblijf. Dat is nog eens een goede manier van recycling!

Recente Blogs
Zoek op onderwerp
Follow Us
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic
bottom of page