top of page

Valle d'Aosta seconda parte

Omdat ik tijdens het uitzoeken van onze vakantiekiekjes er achter kwam dat ik wat meer vlindersoorten had geraakt dan in de vorige blog vermeld, hierbij Valle d'Aosta seconda parte.

We beginnen met nog een fraaie uit m'n favoriete vlinderfamilie van Aurelia's. De Woudparelmoervlinder (Melitaea diamina) is een aan de bovenzijde vrij donkere Parelmoersoort die ik overdag al had zien vliegen maar niet zeker was van de determinatie, laat staan fotograferen. Ach en als je dan 's-morgens ter plekke bent, is er uiteraard meer kans :-)

Op het betreffende plekje in Pont heb ik trouwens het grootste deel van de nieuwe vlindersoorten kunnen ontdekken. Echt een fraaie collectie van bloemenweitjes met gevarieerde flora en daardoor ook afwisselende vlindersoorten.

Een soort die duidelijk voorbereid was op barre tijden met zijn harig bontjasje was onderstaand Alpenhooibeestje. Tja in de bergen kan het behoorlijk fris worden. Wellicht is het net als ik wel een koukleum.

Alpenhooibeestje (Coenonympha gardetta)

De onderstaande soort Dikkopje ontbrak ook nog in m'n collectie. Ik blijf het trouwens een onfatsoenlijk gegeven vinden om een gehele vlinderfamilie met zo'n naam uit te rusten. Schandalig!

Kommavlinder (Hesperia comma)

Tijdens de eerste vroege-ochtend sessie kwam ik er achter dat er niet enkel vlinders in het gebiedje zaten. Uiteraard was ik voor zonsopkomst ter plekke. Ik had al een tijdje rondgelopen zonder iets aan te treffen (later bleek dat ik aan de overkant van de rivier moest zijn). Opeens zag ik op een afstandje iets bewegen in het gras. Het bleek een Vos te zijn. Ik verwachtte dat ie onmiddellijk het hazenpad zou nemen maar dat gebeurde niet. Reintje was duidelijk gebiologeerd door iets in het gras. Hij sprong een aantal keren op en dook vervolgens in het gras. Tijdens het langzaam dichterbij sluipen zag ik dat ie een mol te pakken had en daarmee aan het dollen was. Uiteindelijk stond ik op zo'n 8 meter van de Vos. Hij keek een paar keer op maar bleef in zijn "spel" en sloeg weinig acht op me. Nou moe! Uiteindelijk liep ie op een rustig drafje weg en verdween uit het zicht. Uiteraard heb ik foto's proberen te maken maar dat zijn geen toppertjes. Ik moest flits gebruiken vanwege gebrek aan licht en daardoor heeft ie rode oogjes gekregen. De beleving was echter kwalitatief wel op peil!

Reintje (Vulpes vulpes)

Tijdens enkele bergwandelingen bleek ook dat sommige vlinders behoorlijk aanhankelijk waren. Waarschijnlijk waren het gevalletjes "zoutgehalte bijwerken".

Westelijke Glanserebia (Erebia arvernensis)

De blauwtjesfamilie was ook goed vertegenwoordigd in het Aosta dal. Omdat ze vaak zo heel erg op elkaar lijken vind ik het determineren ervan soms lastig. Kijk, de onderstaande wil nog wel lukken.

Witstreepblauwtje (Polyommatus damon)

Maar als iemand een idee heeft over de volgende twee hou ik me aanbevolen :-)

Om te voorkomen dat het weer een te lang blogje wordt, sluit ik af met een tweetal toetjes. Jawel hier is ie weer, de denksportvlinder! Een algemene soort in Zuid Europa maar hij blijft plezant.

Dambordje (Melanargia galathea)

En deze keer als hekkensluiter een nachtvlindertje uit de Bloeddropjes-clan. Een officiële NL-naam heeft ie volgens mij niet, maar mooi is ie wel met z'n fraai omlijnde bloeddropjes.

Zygaena carniolica

Nu het vlinderseizoen langzaam ten einde loopt wordt het weer tijd voor andere onderwerpen. Ach verandering van spijs doet eten laten we maar zeggen. Wellicht dus weer heel wat anders in een volgend berichtje.

Groetjes, Sjors

Recente Blogs
Zoek op onderwerp
Follow Us
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic
bottom of page