Parelmoerparty!
Binnen de vlinderfamilie van Aurelia's nemen de Parelmoervlinders een prominente plaats in. Deze vlinders kenmerken zich door een oranje bovenkant van de vleugels welke is voorzien van een patroon van zwarte vlekken. De onderzijde echter is per soort zeer gevarieerd. Sommige soorten hebben opvallende parelmoerachtige vlekken. Anderen moeten het doen zonder bling, bling maar hebben toch een fraai vleugelpatroon. Zoals bij veel vlinders vind ikzelf de onderkant van de vleugels vaak mooier dan de bovenkant. Parelmoervlinders hebben veel nectar nodig en bezoeken dan ook graag bloemen. Ze hebben een voorkeur voor zonnige plekjes.
En wat is nu het toevallige? Bloemenveldjes en zonnige plekjes waren overdadig aanwezig op onze vakantieadresjes in Frankrijk. :-) Gevolg: Ik heb m'n parelmoervlinderplaatjescollectie (leuk scrabblewoord) aardig kunnen aanvullen.
Op de locatie op 2200 meter hoogte van de in een eerder blogje genoemde Herdersparelmoervlinder trof ik nog een aantal andere leuke kornuiten aan. In alfabetische volgorde:
Alpenparelmoervlinder-Melitaea varia
Bergparelmoervlinder-Boloria napaea
Duinparelmoervlinder-Argynnis niobe
Ok, die eerste twee soorten zijn aardig accuraat benoemd maar bij de laatste soort kun je je natuurlijk afvragen in welke dwaling de Nederlandse benaming is verzonnen. Er viel geen duin te bekennen, ha, ha.
Op een andere locatie in de bergen trof ik een uit de kluiten gewassen parelmoersoort aan. Het vastleggen ervan vergde wat inspanning. Omdat het overdag was, heb ik een uurtje of wat achter deze vlinder aan gecrossed maar uiteindelijk bleef ie gelukkig plakken. De naamgeving is hier wel goed gekozen vind ik. Ik zou als keizer ook wel zo'n mantel willen.
Keizersmantel-Argynnis paphia
Op de laatste locatie even boven Grenoble was het ook weer feest. Een veldje van niks qua oppervlakte leverde ook zomaar even 4 soorten parelmoertjes op. Niet verwacht, toch gekregen.
Knoopkruidparelmoervlinder-Melitaea phoebe
Een hele mooie persoonlijk vond ik de:
Paarse Parelmoervlinder-Boloria dia
Oh, ook maar even gelijk de bovenkant.
Tweekleurige Parelmoervlinder-Melitaea didyma
En last but not least de
Veldparelmoervlinder-Melitaea cinxia
Buiten de bovenstaande cadeautjes heb ik nog een aantal andere parelmoertjes gespot maar die wilden niet afdoende blijven plakken. Ach zo blijft er in ieder geval iets te wensen over voor de volgende keer, ha, ha.
Groet, Koekie