Toscaans insectenplezier
Tijdens onze zomervakantie in Oostenrijk en Italië heb ik weer mogen genieten van behoorlijk wat natuurschoon. In Oostenrijk was vooral het berggebeuren aansprekend. De macro-onderwerpen lagen hier niet voor het oprapen, althans op de plekken waar wij waren. In Toscane was het echter andere koek. Onze camping lag aangrenzend aan een "beschermd" bos. Beschermd niet zozeer in de zin van ijverige boswachters en verbodsbordjes maar meer met een Italiaans sausje. D.w.z. behoorlijk verlaten en definieerbaar als "vergane glorie". Tijdens een middagwandelingetje met m'n oudste zoontje stuitte ik op een veldje met vooral veel dor gras, grotendeels uitgebloeid knoopkruid en wat schermbloempjes hier en daar. Tussen al dat "moois" fladderden echter behoorlijk wat gevleugelde vrienden. Dat beloofde wat. Omdat deze vrienden zich overdag toch meestal als ADHD-gevalletjes gedragen besloot ik om er de dag erop 's-morgens vroeg langs te gaan.
Op weg naar het veldje 's-morgens nog snel even een plaatje geschoten van de zon die achter de heuvels aan het duwen was om de nieuwe dag in te luiden.
De eerste vrijwilliger op het veldje was onderstaande Tweekleurige Parelmoervlinder. Aan een zijde had de vlinder op een a-typische manier de voorvleugel over de achtervleugel gevouwen.
Tweekleurige Parelmoervlinder (Melitaea didyma)
Aan de andere zijde zaten de vleugels in normale positie (achtervleugel over de voorvleugel). De stemmige achtergrond wordt verzorgd door een normaal gesproken lelijk plastic afscheidingsscherm wat ter plekke was achtergelaten :)
Het was nog vrij fris 's-morgens dus de vlinder werkte goed mee. Vrij snel na dit eerste succesje hing zomaar een neef van vlinder nummer 1 op me te wachten op Knoopkruid. Deze soort was nieuw voor me en ik was er dus wel blij mee.
Bosparelmoervlinder (Melitaea athalia)
Uiteraard mocht ook Icarus niet ontbreken op het veldje.
Icarusblauwtje (Polyommatus icarus)
Als mooie afsluiter van de morgen liet ook de Koninginnenpage zich zien. Had eigenlijk niet verwacht deze fatsoenlijk te kunnen vastleggen omdat de zon al een tijdje op was en het fladderwerk al aan de gang was. Toch lukte dit wonder boven wonder.
Koninginnenpage (Papilio machaon)
Behalve vlindertjes waren ook geinige kevertjes aanwezig. Heb onderstaand geel-zwart exemplaar nog niet kunnen determineren. Ik betrapte hem juist op het moment toen hij voor de Italiaanse kampioenschappen fierljeppen aan het trainen was.
Kever fierljeppus
Zijn collega had een fleurigere hangplek uitgezocht.
Er zaten in het gebiedje ook verschillende soorten sprinkhanen waaronder de Blauwvleugelsprinkhaan. Redelijk goed gecamoufleerd in rust maar als ie weg sprinkt/vliegt komen z'n kekke vleugeltjes tevoorschijn. Dat heb ik helaas niet kunnen vastleggen. Te traag reactievermogen lijkt me.
Blauwvleugelsprinkhaan (Oedipoda caerulescens)
Verder eentje met overmaatse bovenbenen:
En een kleine snelle rakker:
Na deze succesvolle morgen ben ik nog een tweetal morgens teruggegaan. Resultaten hiervan komen in een volgend blogje. Het moet niet te langdradig worden tenslotte :).
Groet, Koekie