top of page

A l'Ardèche c'est beau

Tijdens onze meivakantie in de Ardèche hebben we weer mogen genieten van een lekker weertje en een toch wel wat andere flora en fauna dan in ons kikkerlandje. Behalve het mooie weer is de streek ook berucht om de Mistral-wind die vaak dagen achter elkaar aan de gang blijft. Dit brengt dan voor macro-onderwerpen nogal een uitdaging. Grassprietjes, vlindertjes en wind zijn niet altijd een goede combinatie. Ach een paar keer meer de ontspanknop indrukken en dan zit er meestal wel een goede foto tussen. In de lente is het behalve dat het veel minder druk is, veel groener en qua temperatuur veel aangenamer dan in de zomer.

Mijn zoontjes hebben me goed geassisteerd in het traceren van aparte beestjes en het was dan ook vanaf het begin een spelletje om een "dier van de dag" te vinden. Op dag 1 was het al goed raak. Mijn oudste zoontje kwam met halen voor iets wat ze ontdekt hadden toen ze een boomstronk op de rivieroever weghaalden. Het bleek een mannetje Vroedmeesterpad te zijn die zich compleet met eitjes verschanst had onder de boomstronk. Snel wat foto's gemaakt en de boomstronk teruggeplaatst. Wel aparte kwaadaardige oogjes heeft ie trouwens...

Vroedmeesterpad-Alytes obstetricans

De Vroedmeesterpad kent een verregaande vorm van broedzorg waarbij de mannetjes de eiersnoeren om de achterpoten wikkelen en deze enige tijd met zich mee dragen. De kikker leeft voornamelijk op het land en zoekt slechts incidenteel het water op.

Op dezelfde rivieroever troffen mijn zoontjes keien aan met een nogal ouderwetse haardracht. Denk dat hier toch even een andere kapper aan te pas moet komen :).

De volgende dag zijn we naar de Pont D'Arc gereden alwaar we aan de oever van de Rivier druk fougarerende Zwarte Roodstaarten aantroffen. Mooi vogeltje met onrustig opwippend staartje. Dier van de dag 2 afgevinkt...

Zwarte Roodstaart (Phoenicurus ochruros)

Oh ja er was ook nog een reservedier van de dag:

Muurhagedis (Podarcis Muralis)

Op de grasveldjes van de camping groeiden ontzettend veel madeliefjes. En laat nou net op een van die madeliefjes een baby-sprinkhaan hebben plaatsgenomen. Hoezo gevoel voor entourage?

Sprinkhanen zijn sowieso redelijk talrijk in de Ardeche. Je hebt ze in zeer uiteenlopende kleuren en maten. Een flink stuk groter dan bovenstaande was onderstaande jongen die doodgemoederd op de weg zat. Snel op de buik en knip knip. Het lijkt wel een beetje op een Alien.

Egyptische Sprinkhaan (Anacridium Aegyptium)

Een dagje later kwam ik nog een exemplaar tegen. Die had wel wat vleugelschade.

Tegen de avond was ik met m'n zoontjes nog een rondje gaan fietsen en wederom ontdekte (deze keer ons jongste) zoontje een specialty. Was er erg blij mee. De roomvlek is een beervlinder met een opvallend vleugelpatroon en een felrood lichaam. Zijn oude Nederlandse naam Zwarte Beervlinder vind ik eigenlijk toepasselijker. Het is een vrij fors vlindertje, ha, ha.

Roomvlek (Arctia Villica)

De dag erna ben ik nog een keertje teruggegaan en toen zat mevrouwtje doodleuk eitjes af te zetten. Nou moe. Ze vertikte het haar oranjegele ondervleugels te tonen maar het eitjes afzetten was ook al behoorlijk speciaal lijkt me zo. Het leken wel pareltjes.

In de buurt van de Roomvlek bloeiden een aantal Orchissen. Kleine maar heel fijne plantjes. Ze zien er wel vrolijk uit vind ik.

Bijenorchis (Ophrys Apifera)

Qua vlindersoorten is de Ardeche echt genieten. Er zijn de veel soorten te bewonderen. Van grote Koninginnepages tot kleine blauwtjes. Voor elk wat wils.... Die eerste soort is niet fatsoenlijk blijven "plakken". De Blauwtjes wel dacht ik zo. Onderstaand stel had het goed naar hun zin.

Icarusblauwtje (Polyommatus icarus)

De morgen erna nog een solitaire Icarus.

En eentje die op een fijn boeketje zat.

Een fijne mix tussen vlinder en libel is de Vlinderhaft. Mooi beestje met doorzichtige vleugels en een kek kleurtje.

Vlinderhaft (Libelloides longicornus)

De onderstaande Parelmoervlinder had een uitgebloeide schermbloem met stemmig achtergrondje gekozen.

Tweekleurige Parelmoervlinder (Melitaea didyma)

Dezelfde ochtend was ook de aardbeivlinder paraat. Deze was zich nog aan het opwarmen en daardoor goed benaderbaar. Het schuim aan de plant is volgens mij van een schuimcicade.

En als laatste een mooie vlinder die ik niet zo snel kon thuisbrengen. Bij deze is de prijsvraag geopend zou ik zeggen.

Ik heb me weer goed geamuseerd in Frankrijk en een fijne aanvulling kunnen maken van mijn "vinderplaatjes-collectie". Mooi scrabbelwoord he.

Au revoir!

Koekieman

Recente Blogs
Zoek op onderwerp
Follow Us
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic
bottom of page