top of page

Juffies

In de zomer als het vogelseizoen een beetje slapjes is, zijn er uiteraard alternatieven om fotografisch aan je trekken te komen. Een goed alternatief zijn de vliegende satéprikkers, oftewel juffers. Je hebt ze net als libellen in allerlei kleuren, soorten en maten en ze zijn mits een beetje met beleid aangepakt, goed benaderbaar. Sommige Juffies vliegen al vroeg in het voorjaar en er zijn soorten die in het najaar en winter nog aan te treffen zijn. Als er maar een beetje water in de buurt is zijn er meestal ook wel juffers te vinden. Genoeg uitdaging en kansen dus.

In mei trof ik onderstaande variant aan bij de lokale visvijver. Vind hem een beetje gemeen eruit zien met z'n rooie oogies. Hoe zou hij nou aan z'n naam komen?

Grote Roodoogjuffer-Erithromma viridulum

Het valt me wel vaker op dat de nederlandse naamgeving van soorten af en toe wel heel kunstig gekozen is. Volgens mij hebben de naamgevers af en toe behoorlijk in een deuk gelegen of het soms ook niet meer geweten. Wat te denken van het lantaarntje. Je moet er maar op komen.

Lantaarntje-Ischnura elegans

Deze Lantaarntjes hebben het in ieder geval naar hun zin :)

Net zoals hun eveneens wonderlijk genoemde neven/nichten:

Watersnuffel-Enallagma cyathigerum

Al is het natuurlijk niet helemaal netjes om vrouwlief zo bij het nekvel te nemen net op het moment dat het er plezierig aan toe gaat.. Och ze is in ieder geval beter af dan onderstaand exemplaar dat een dubbelgevouwd hapje voor de roofvlieg vormt.

De roofvlieg injecteert enzymen in zijn prooi die hun verlammen en hun ingewanden doen verteren. Deze kan hij dan als smakelijke milkshake opslurpen. Handig toch?

Op vakantie in Frankrijk heb ik toch wel de mooiste juffer aangetroffen en wel de bosbeekjuffer. In het Engels Beautiful Demoiselle. Kijk da's nou eens een accurate naamgeving. Deze redelijk grote juffer is een neefje van de in Nederland voorkomende Weidebeekjuffer en komt vooral voor bij stromend water.

De blauwzwarte vleugels krijgen een metaalachtige glans in het juiste licht en ook het borststuk is tamelijk bling bling.

Bosbeekjuffer-Calopterix Virgo

Van voren ziet z'n koppie er een hoop minder aaibaar uit zo moet die "tandjes".

En om nou niet de indruk te wekken dat alleen de mannelijke varianten de show stelen hier ook maar even het vrouwtje. Toch wat minder hè.

Na de vakantie in het zonnige zuiden toch ook in Nederland weer leuke soorten ontdekt. In een vennengebied in de buurt de tengere en gewone pantserjuffer ontdekt. De een wat verstopperiger dan de ander.

Tengere Pantserjuffer-Lestes virens

Gewone Pantserjuffer-Lestes Sponsa

Van de week kwam ik nog onverwacht een juffertje tegen die zich helemaal aan het seizoen had aangepast en in een stemmig herfsttinten-pakje aan een jonge den hing. Leuke verrassing zo laat in het seizoen.

Bruine Winterjuffer-Sympecma Fusca

Nu het toch wel kouder wordt gaan we onze aandacht behalve paddo's maar weer eens op de andere gevleugelde vrienden richten om in het voorjaar weer met frisse moed de juffies tegemoet te treden.

Groeten Koekieman

Recente Blogs
Zoek op onderwerp
Follow Us
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic
bottom of page