Gorges de la Frau
De website van ons vakantieadres in Camurac-FR meldde dat op zonnige dagen in de nabijgelegen Gorges de la Frau je door wolken van vlinders omgeven zou zijn. En eigenlijk was die omschrijving wel vrij accuraat :). De Gorges de la Frau is een kloofgebiedje in het voorportaal van de Pyreneeën. Landschappelijk niet zo indrukwekkend als de Gorges du Verdon maar als vlinderparadijs des te meer.
Bij de eerste gezinstrip in de kloof was het lekker weer en het vlinderfestijn was tijdens de gehele wandeling aan de gang. De aantallen maar ook de varieteit aan vlinders was behoorlijk. De kloof wordt ook bezocht door mensen die er met ezels/paarden doorheen lopen. De "achterblijfselen" van deze jongens werden erg gewaardeerd door de aanwezige Icarusblauwtjes die blijkbaar wat lekkere stofjes eruit weten te halen.
Blijkbaar is het warme gravelpad in de kloof een aantrekkelijke ondergrond en wordt door de vlinders niet direct als "gevaarlijk gebied" aangemerkt. Dambordje vond het een fijne hangplek.
En ook de grote boswachter vertoefde er. (Heeft niets te maken met een uit de kluiten gewassen in groen uitgedoste natuurvorser).
De meeste vinders vlogen echter rond de redelijk opeengepakte bloemen/struiken-partijen langs het gravelpad. Voor vlinders wel prettig zo'n overdaad aan kansen op nectar maar voor de fotograaf lastig vanwege de meestal drukke achtergrond. Met hard licht op het midden van de dag wordt dat dan al gauw een rommelige plaatje. Ach ik heb er maar het beste van gemaakt...
Gele Luzernevlinder:
en Grote Parelmoervlinder:
Op een van de regenachtige dagen vond ik wat bloeddropjes die zich niet verroerden maar rustig afwachtten tot het zonnetje weer ging schijnen.
De klapper van vlindersoorten in de kloof was voor mij toch wel de Apollovlinder. Wat een groot gevaarte! De Apollovinder is een soort welke enkel in berggebieden voorkomt vanaf 1000m hoogte. De vlucht is vrij traag en hij lijkt dan ook vaker de zweven dan te vliegen. Hij is meestal aan te treffen op distelsoorten en bijvoorbeeld knoopkruid. En laat dat nu ook in veelvoud aanwezig zijn in de kloof.
Op bovenstaande foto vallen vooral de dropjesachtige"ogen op en de flinke tong. Het meest kenmerkende van de soort zijn de mooie rood/wit/zwart gekleurde cirkels op de vleugels.
De kloof had nog een een laatste verrassing in petto. Toen ik terug wilde gaan naar de camping kwam ik nog even onderstaande jongen tegen die zich tegoed aan het doen was aan een schermbloem. Hij ziet er een beetje uit als een gladiator met z'n bepantsering. Vanwege z'n mooie zadeltje als halsschild heeft hij z'n Nederlandse naam gekregen. Je zou er zo op willen stappen, ha, ha.
Zadelsprinkhaan
Een dag erna kwam ik z'n vrouwelijke metzegel tegen die er net nog wat indrukwekkender uitzag met haar lange sabel. Ja zo zie je maar, je hebt altijd baas boven baas.
De rest van de vakantie ben ik nog meer mooie soorten tegengekomen zoals Morgenrood en Koninginnepage. Qua vlinders is er in Frankrijk toch heel wat meer soortenrijkdom dan in ons kikkerlandje. Voor vlinderfotografen zou ik zeggen: Vive La France!
Groeten, Koekieman